Zříceniny hradů Likava a Sklabiňa – 1.8.2019

Předposlední den našeho pobytu na Oravě – ve čtvrtek 1. srpna 2019 jsme si naplánovali největší výlet za celý týden. Měli jsme v plánu navštívit dvě zříceniny – Likava a Sklabiňa a k tomu nějakou projížďku na skútru. Délka dnešní trasy asi 203km.

Z naší základny apartmány Kubínská Hoľa, kde jsme byli ubytovaní, jsme vyrazili na Dolný Kubín, Vyšný Kubín, Likavka. Zde jsme zaparkovali náš skútr na parkovišti a odsud pěšky k první zřícenině – hrad Likava.

Z parkoviště v obci Likavka lze dojít ke zřícenině hradu Likava po červené trase, která měří asi 1 km a není nikterak zvlášť náročná, nicméně pokud jste přijeli na moto nebo skútru, určitě doporučujeme se převlíknout, v motohadrech by se do kopce šlo dost z tuha :-).

Na tuto zříceninu se platí vstupné 2Eura, jestli je to moc nebo akorát může posoudit každý sám.

Větší část je bohužel uzavřena, probíhají zde rekonstrukce, které postupují ale velmi pomalu, údajně z důvodu nedostatku financí. No je to škoda, určitě zajímavá památka, kterou by stálo za to zrekonstruovat.

Z hradu je docela pěkný výhled na široké okolí, škoda, že nejvyšší body hradu jsou uzavřené, shora by byl určitě ještě lepší výhled.

Po prohlídce zříceniny hradu Likava pokračujeme k druhému cíli dnešního výletu – také zřícenina hradu Sklabiňa. Takže z Likavky jsme jeli na Ružomberok, Hubová, Kraľovany, Turany, Sučany, Sklabinský Podzámok. S parkováním je zde docela problém, v podstatě zde neexistuje žádné oficiální parkoviště, z kterého by šlo se dostat  ke zřícenině hradu, takže náš skútr jsme odstavili u silnice a pěšky jsme to vzali nejkratší cestou přes louku po vyjetých kolejích až k hradu Sklabiňa. Trasa také nijak náročná, trochu do kopce, asi 500m.

Z hradu toho opravdu moc nezbylo, víceméně jen zbytky hradeb zarůstající trávou, různými keři i stromy. Ani se nezdá, že by se tu prováděly nějaké rekonstrukce, takže zřícenina spíše čím dál více chátrá. Takže jsme si prohlídli co šlo, něco nafotili, natočili a pokračovali dál.

No a je čas na oběd, takže jedeme trasou: Sklabiňa, Martin, Príbovce, Turčianske Teplice, Harmanec a Koliba u Sv. Krištofa. Tuto kolibu můžeme jen doporučit, vaří zde suprově a přitom nijak přemrštěné ceny :-).

Dnešní den konečně vyšlo i počasí, tak po obědě jsme se zajeli ještě podívat do Banské Bystrice do velkého motosalonu, no a potom jsme se již vydali na cestu zpět na naší základnu. Jeli jsme trasou Donovaly, Liptovská Osada, Ružomberok, Dolný Kubín, apartmány Kubínska Hoľa. Dnešní výlet se vydařil, před námi je poslední den pobytu na Oravě, ale o tom v dalším článku.

Mapa trasy kudy jsme jeli: mapy.cz

Kompletní fotogalerie z výletu na Rajčeti.

Video z výletu: