Múzeum slovenskej dediny Martin – Dožinky – 28.8.2016

V neděli 28. srpna 2016 jsme podnikli nádherný celodenní výlet na Slovensko, kde jsme navštívili Múzeum slovenskej dediny Martin. Konala se zde tradiční akce Dožinky – oslava úrody. Pak jsme zavítali na salaš Krajinka. Najeto 460 km.

V neděli vrcholící nádherné letní počasí, obloha již několik dní bez mráčku, téměř bezvětří nebo jen minimální vítr, to jsou veličiny, které přímo vybízely podniknout nějaký suprový celodenní výlet na skútru. Tak jsme si vybrali cíl Slovensko. Jeli jsme trasou: Lipník n. B., Hranice, Valašské Meziříčí, Rožnov p. R., Makov, Bytča, Žilina – zde krátká zastávka na regeneraci sil :-). I když bylo krásně slunečno, přece jen po ránu už je poměrně chladno.

Z Žiliny pokračujeme do nedalekého Martina, kde se nachází hlavní cíl dnešního výletu -  Múzeum slovenskej dediny.

Konala se zde tradiční akce - Dožinky – oslava úrody. Takže kromě prohlídky skanzenu bylo možné zhlédnout i tématické ukázky ze života našich předků. Měli jsme možnost zhlédnout dožínkový průvod, …

… ukázky zvyků při děkování za úrodu …

… ukázku mlácení obilí cepy...

Dále bylo možné vidět ukázky mlácení obilí na mlátičce a další.

Po prohlídce skanzenu a ukázek jsme pokračovali směrem na Ružomberok, kde jsme se zastavili na salaši Krajinka.

Chtěli jsme se zde stavit jednak na oběd a také zkusit koupit odsud ovčí speciality. Docela dost jsme četli o tomto salaši, že je hodně vyhlášený a hojně navštěvovaný, no ale to co jsme zde viděli, tak to snad jsme ještě nezažili. Ovčí speciality (sýry atd.) se prodávají samostatně v domku. To by nebylo až tak zvláštní, ale k našemu překvapení, prodávalo se přes okénka prakticky skoro ze všech stran. Čtyři okna, čtyři prodavačky plus další personál v zázemí, u všech oken fronty a lidi kupovali jak o duši!!! Tohle jsme teda fakt ještě nezažili. A přitom ovčí sýry a další pochutiny nebyly zrovna nejlevnější, spíše vyšší cena, i přesto šlo vše na dračku. Prostě davové šílenství. No tak jsme si u jednoho okýnka také vystáli frontu a nakoupili dobroty :-)

Pak jsme  šli k restauraci, která je o kousek dál, no tam opět šílená fronta, lidi čekali na volné stoly. Bylo narváno a opět ceny trochu vyšší, i přesto hromady lidí. Co se nám líbilo, i přes takový mohutný nápor personál vše bravurně zvládal i s úsměvem, obsluha milá, ochotná, pomáhali hledat volná místa, na jídlo se kupodivu dlouho nečekalo, prostě perfektní sehraný cvrkot. Moc se nám tu líbilo i chutnalo, určitě můžeme jen doporučit :-)

Za restaurací je takové menší muzeum traktorů, je možné zde zdarma nakouknout.

Po vydatném a chutném obědě jsme se ještě stavili v dalším domečku, kde byla pekárna. Opět velká fronta, čekalo se zde, ani nevíme na co, to se dalo zjistit, až se člověk dostal dovnitř. No bylo zde nějaké to pečivo, chleba jsme nebrali, zkusili jsme vzít nějaké koláče. No ale shodli jsme se, že na naše Moravské buchty nebo Rožnovské frgále nemají...

Venku už slunce pražilo největší intenzitou, nicméně oproti loňským tropům to byla pohoda. Tak jsme se vydali zpět na Martin, pak jsme to vzali na Turčianské Teplice, Prievidza, Bánovce nad Bebravou, Trenčín. Zde zastávka na výbornou zmrzlinu, k tomu grátis kulturní program na náměstí pod hradem, no prostě paráda... :-)

Čas nezadržitelně ubíhal, ač se nám to líbilo nebo ne, bylo třeba se ubírat domů, abychom stihli dojet ještě před setměním. Tak jsme to vzali jižní trasou – Drietoma, Starý Hrozenkov, Uherské Hradiště, Otrokovice, Přerov, Lipník a za soumraku jsme byli doma. Dnešní celodenní výlet nám vyšel naprosto dokonale, nádherné počasí jako z učebnice, obloha a krajina jako vymalovaná, silnice vesměs skvělé, no prostě dnešní výlet jsme si maximálně užili. Tak doufejme, že ještě takových hezkých víkendů pár bude do konce sezony :-).

Kompletní fotogalerie z výletu na Rajčeti.

Video z výletu: