Dolní Morava – Stezka v oblacích – 7.8.2016

V neděli 7. srpna 2016 jsme podnikli plánovaný výlet do Jeseníků. Navštívili jsme Dolní Moravu a zde jsme si dali výšlap na Stezku v oblacích. Cestou zpět zastávka na oběd v restauraci Kocanda. Za dnešek najeto krásných letních 318 km.

Na samotný závěr letošní skútr dovolené 2016 jsme si jako zlatý hřeb nechali výlet na Dolní Moravu, kde jsme chtěli navštívit Stezku v oblacích. Výlet poměrně náročný na fyzičku, protože rozhlednu jsme se rozhodli zdolat pěšky a to asi není pro každého. Nicméně nakonec se našel jeden statečný skútrař, který celý výlet i s výšlapem absolvoval s námi :-). Sraz jako obvykle u Penny v Lipníku.

Z Lipníka jsme jeli směrem na Přerov, Olomouc, Mohelnice, Dolní Morava. Naštěstí jsme vyjížděli dost brzo ráno, tak jsme se ještě dostali zaparkovat na horní parkoviště u hotelu Vista, odkud je to už jen kousek k lanovce nebo k stezce.

Dali jsme si výšlap nejdříve po žluté značce a pak po modré. Docela fuška, zejména stezka po modré vede dost náročným terénem, nicméně zvládli jsme to :-).

Po výšlapu se před námi ukázala mohutná stavba rozhledna v celé své kráse.

Po zaplacení vstupného (200Kč) jsme se dali na výstup na samotný vrchol rozhledny, kde jsme jednak mohli obdivovat jak nádherný rozhled na krajinu, tak obdivovat samotnou stavbu.

Tak jak jsme se při výšlapu poměrně zapotili, tak naopak čím více jsme se blížili k vrcholu rozhledny, tak začalo nám být čím dál větší zima. Navíc na samotném vrcholku už byl pořádný vítr. Rozhodně doporučujeme si vzít s sebou nějakou tu bundu, jinak se tam nahoře docela rychle promrzne i teď v létě. Nicméně pohled, který se naskytne při dosažení vrcholu stojí za tu námahu, je to úžasný pohled, opravdu jako by člověk stoupal k oblakům, do samotného nebe …

Jak jsme se pokochali pohledem, vše důkladně zdokumentovali, tak jsme se vydali na cestu zpět. Když jsme viděli, kolik lidí se vydalo zkratkou přímo od rozhledny podél sjezdovky, tak jsme se rozhodli tuto variantu také vyzkoušet. No nic moc, půlka trasy je opravdu hodně prudký kopec, je to dost nebezpečné, no co budem povídat, docela jsme z toho byli zničeni :-).

Tak jsme zas rádi viděli naše stroje, honem se převléknout, hups do sedel a už jsme upalovali na oběd do restaurace Kocanda. Vaří zde skvěle, porce přiměřené, ceny také, chutnalo nám, můžeme jen doporučit. Tady se k nám trochu opožděně připojil ještě Dalibor :-).

A když bylo tak krásně, tak jsme si ještě dali pěknou projížďku směrem na Šumperk, Rýmařov, Bruntál, Šternberk, Olomouc a domů do Lipníka. Cesty zde vesměs hezké, hodně zatáček, krajina také krásná. Bylo to fajn, až na jedno místo – mezi Lomnicí a Dětřichovem nad Bystřicí byla uzavírka a nějaká „moudrá“ hlava vymyslela objížďku po cestách třetí kategorie, no prostě děs běs. Rozbitá, úzká silnička, samý výmol, do toho kolony valících se aut a netrpělivých motorkářů, kteří bezhlavě za každou cenu předjížděli. No kdo tuhle kravinu vymyslel, asi to nemá v hlavě v pořádku. Když už chtěli uzavírat hlavní tah, tak mohli alespoň nejdříve spravit cesty, kudy se má vést objízdná trasa. No tohle se může stát asi jen v čekystánu... :-(

Tak až na tuto nepříjemnost na cestě se jinak výlet opět vydařil na jedničku, krásné zakončení letošní letní skútr dovolené a budeme se těšit na se tkání u dalších výletů, protože sezona ještě nekončí. Tak skútrům zdar :-).

Kompletní fotogalerie z výletu na Rajčeti.

Video z výletu: