Zámek Hradec n. M., Archeopark Chotěbuz

V neděli 12. června 2016 jsme navštívili zámek Hradec nad Moravicí, prohlédli si Hodinovou věž a Červený zámek. Pak jsme ještě navštívili Archeopark Chotěbuz a nakonec oběd v Rybím domě v Chotěbuzi. Najeto 264 km.

Počasí o tomto víkendu si s námi zahrálo a pořádně zamíchalo naše plány. V sobotu mělo být hezky, nakonec bylo škaredě. V neděli mělo být škaredě, tak jsme se až v neděli ráno rozhodovali podle meteoradaru, kam vyrazíme. Podle aktuální situace se jevilo nejlepší počasí na severu Moravy, tak jsme zamířili na Opavsko a Ostravsko, a dobře jsme udělali, užili jsme si nádherný slunný den.

Z Lipníka jsme jeli směrem na Hranice, Bělotín, Odry, Fulnek, zde kratičká pauza na Benzině.

Pak jsme pokračovali na Hradec nad Moravicí až k zámku, který nás doslova okouzlil. Nádherná stavba, jako v pohádce :-).

Prohlídku interiéru zámku jsme si nechali na jindy, nicméně koupili jsme si alespoň vstupenku na Hodinovou věž, která zároveň umožnila vstup do zámecké zahrady.

Poté jsme si dali prohlídku zámecké zahrady. Prostředí nás uchvátilo, je to tam fakt krásné, tak jsme se prohlídkou zahrad docela zdrželi :-).

Zámecká zahrada je poměrně hodně rozsáhlá, projít ji celou by snad zabralo celý den. My jsme  se prošli alespoň k Bezručově vyhlídce.

No a pak jsme pokračovali směrem na Opavu, Ostravu až do Chotěbuzi, kde jsme měli v plánu navštívit Archeopark.

Archeopark Chotěbuz prošel v minulém roce poměrně rozsáhlou rekonstrukcí, tak jsme byli zvědaví, jak to tam vypadá. Archeopark je možné si prohlédnout pouze s průvodcem, takže po zaplacení nemalého vstupného (90Kč) jsme absolvovali téměř celou prohlídku.

Z prohlídky jsme byli trochu zklamaní. Areál není moc velký, zas až tak moc toho k vidění není, takže to dohánějí poměrně obsáhlým komentářem průvodce. Výklad byl poměrně dost obsáhlý, prohlídka je asi plánovaná na více jak hodinu, no pro zapálené milovníky archeologie by to bylo asi zajímavé, ale jinak by se ta prohlídka dala v pohodě zvládnout za podstatně kratší dobu a s nižším vstupným...

Jelikož už nám docela vyhládlo, tak jsme komentovanou prohlídku ani celou nedokončili a přesunuli jsme se do nedalekého Rybího domu na oběd.

Po kvalitním obědě jsme již zamířili domů. Cestou jsme se ještě krátce zastavili u hotelu Ondrášův dvůr a pak už mazali domů.

Dnešní výlet se skvěle vydařil, počasí nám přálo, tak už se těšíme na další víkend, kdy máme zase v plánu vyrazit :-).

Kompletní fotogalerie z výletu na Rajčeti.

Video z výletu: