Východní Čechy – rozhledny Borůvka a Bára – 11.9.2016

V neděli 11. září 2016 jsme podnikli nádherný, letos asi poslední celodenní výlet. Zamířili jsme do východních Čech, kde jsme navštívili zámek Nové Hrady, rozhledny Borůvka a Bára, nakonec oběd v Koliba Hrádek. Najeto 373 km.

Sezona se nám pomalu ale jistě blíží ke konci, zažíváme možná letos poslední nádherné letní dny a tak jsme dnes podnikli možná letos poslední ( i když kdoví... ? ) celodenní takový větší výlet. Dny se nám čím dál více krátí, tak se toho už moc nedá stihnout. Tak jsme si vybrali cíle ve východních Čechách. Z Lipníka jsme vyrazili na Přerov, Olomouc, po dálnici kvůli trvajícím uzavírkám do Mohelnice, zde pauza na benzince.

Na dnešní výlet jsme vyrazili na třech maxi skútrech, všechno velké kubatury a co se jen tak nevidí, v plném obsazení, tedy tři partnerské páry. Takže obsazenost strojů dosáhla 100% :-). Z Mohelnice jsme pokračovali na Moravskou Třebovou, Svitavy, Litomyšl, Nové Hrady. Zde krátká zastávka na místním krásném zámku.

Zde jsme již jednou byli před rokem s jinou partou ( viz report ). Tentokrát jsme dovnitř zámku nešli, pouze jsme se stavili na výborné kafe a zákusek. V příštím roce si zde zopakujeme návštěvu a můžeme zajít kouknout i dovnitř :-).

Po malém občerstvení jsme již pokračovali k dalšímu cíli dnešního výletu – rozhledna Borůvka.

Rozhlednu jsme našli skoro doslova v kukuřičném poli, nicméně lze dojet až přímo k ní na skútru, takže kdo nerad daleko chodí, úplně ideální. Trochu zarazilo poměrně vyšší vstupné – 30Kč. V porovnání s ostatními se nám to jevilo poměrně dost, ale co už...

Pak jsme pokračovali přes Luže, Chrast, Slatiňany k druhé rozhledně – Bára.

Rozhledna se nachází kousek od Chrudimi, poměrně nezvyklá stavba. Na rozdíl od rozhledny Borůvka se zde neplatí žádné vstupné. Navíc je zde možné si zakoupit i nějaké to občerstvení a posedět ve stínu. Na vrcholu rozhledny mnoho místa není, poměrně stísněný prostor.

No a vzhledem k pokročilému času jsme se už pomalu začali směřovat domů. Vzali jsme to na Chrudim, Vysoké Mýto, Ústí nad Orlicí... Cestou jsme se ještě stavili na chutný oběd v oblíbené restauraci Koliba Hrádek. No a pak jsme již upalovali domů.

Dnešní výlet se opět nádherně povedl, doufejme, že ještě počasí bude nějakou tu dobu příznivé, aby se dalo ještě něco podniknout. Tak zatím ahoj a těšíme se na setkání u dalších výletů. Skútrům zdar!

Kompletní fotogalerie z výletu na Rajčeti.

Video z výletu: