Rozhledna Zlatý Chlum, Jeseník, Červenohorské Sedlo

V pátek 13. září 2019 se nám naskytla příležitost podniknout výlet do Jeseníků. Využili jsme krásného počasí, a tak jsme mohli navštívit rozhlednu Zlatý Chlum, vyhlídku Čertovy kameny, Jeseník a Červenohorské sedlo. Délka trasy cca 294 km.

Z Lipníka nad Bečvou vyjíždíme směrem na Přerov, Olomouc, Šternberk, Rýmařov, Vrbno pod Pradědem, Jeseník. Zde parkujeme na parkovišti Čertovy kameny. Odsud to je pěšky k rozhledně Zlatý Chlum asi 1km.

Z parkoviště jsme k rozhledně Zlatý Chlum vyrazili po modré trase, která vede lesem. Je to docela do kopce a místy náročnější terén, pokud zde pojedete na skútru nebo motorce, určitě doporučujeme se převlíknout z motohader do něčeho lehčího :-)

Pěšinka nás dovede až k rozhledně. Je zde možnost zakoupit nějaké to občerstvení v přilehlém domku, kde se také platí vstupné na rozhlednu – 30Kč/os. Pod rozhlednou najdeme několik laviček, kde se dá odpočinout, posvačit apod.

Po schodech vystoupáme až na samotný vrchol rozhledny Zlatý Chlum. Docela zde foukal silný vítr, takže pokud nám bylo horko při výšlapu, tak teď jsme se honem oblékali do bund :-).

No a už se můžeme kochat nádherným výhledem na krajinu. Ten výhled opravdu stojí za tu námahu se zde dostat. Rozhodně rozhlednu doporučujeme navštívit.

Po dostatečném pokochání se nádherným výhledem, natočení a nafocení se vracíme na parkoviště. Z parkoviště, kde jsme stáli, je to jen kousek na vyhlídku Čertovy kameny, tak jsme to využili a zašli se tam podívat. Docela zajímavý útvar, jen se musí opatrně lézt nahoru :-). Výšlap je trochu složitější, musí se dávat opravdu hodně pozor aby se neuklouzlo. Výhled není špatný, nicméně z rozhledny Zlatý Chlum byl samozřejmě mnohem lepší. Nicméně i tak můžeme doporučit tuto zajímavost navštívit.

No a je čas na návrat domů. Takže po prohlídce Čertových kamenů jsme to vzali přes Jeseník a Priessnitzovy lázně, Bělá pod Pradědem a výjezd na Červenohorské Sedlo, Šumperk, Olomouc a zpět domů. Výlet se vydařil suprově, počasí nám přálo. Mapu trasy, kudy jsme jeli naleznete níže, stejně tak fotogalerii a video.

Odkaz na mapu trasy na Mapy.cz

Délka trasy: cca 294 km

Kompletní fotogalerie z výletu na Rajčeti.

Video z výletu: