Rozhledna Trenčianska Závada, Grotta s vyhlídkovou věží

Po nějaké té delší době skútr půstu jsme konečně mohli v pátek 5. července 2019 vyrazit letos na vůbec první plnohodnotný letní celodenní výlet. Zamířili jsme na Slovensko, kde jsme navštívili rozhlednu Trenčianska Závada, Grottu s vyhlídkovou věží v Dubnici nad Váhom a nakonec oběd na salaši Nimnica. Délka trasy cca 300km.

Z Lipníka nad Bečvou jsme jeli směrem na Přerov, Holešov, Zlín, Slavičín, Brumov-Bylnice, Horné Srnie, Nemšová, Trenčianska Závada. Zde jsme zaparkovali náš stroj na vyhrazeném placu na louce v těsné blízkosti gazdovstva Uhliská.

Po zaparkování našeho skútru vyrážíme na výšlap k rozhledně Trenčianska Závada, která je vzdálena asi necelé 2km. Trasa vede po polní cestě, která vede částečně kolem pastvin a z části lesíkem, kde je příjemný chládek, který se může hodit zejména v parných dnech. Není to žádný velký stoupák, nicméně pokud je to možné, tak zejména v teplejších dnech doporučujeme si vzít něco na převlečení, na výšlap v moto hadrech to moc není vhodné, což jsme poznali na vlastní kůži…

Tak, dosáhli jsme cíle, jsme u rozhledny. Je to dřevostavba, vystoupat na rozhlednu lze po poměrně širokém schodišti, tak není třeba mít obavu, že se nevyhnete s lidmi co zrovna půjdou dolů. Vstup na rozhlednu je volný, neplatí se zde žádné vstupné :-).

Z vrcholu rozhledny se naskytne poměrně dobrý výhled na okolní krajinu, takže se zde pokocháme pohledem, něco odfotit a natočit na památku a můžeme pokračovat k dalšímu cíli dnešního výletu.

Z Trenčianskej Závady se přesouváme přes Nemšovou do Dubnice nad Váhom, kde se zastavujeme u druhého cíle dnešního výletu - Grotta s vyhlídkovou věží. Je to taková zajímavá stavba, kterou rozhodně stojí za to navštívit při vašich toulkách v okolí. Za prohlídku objektu se platí vstupné 0,50 Eur/os a lze nahlédnout do umělé jeskyně (grotta) a také na dřevěnou vyhlídkovou věž.

Objekt je v současné době hojně využíván nejen jako turistická atrakce, ale slouží také jako vhodný objekt pro romantické svatební fotografie. Jen za tu chvíli naší přítomnosti se zde stihly vystřídat dva svatební páry :-) …

No a po prohlídce objektu a okolí je již nejvyšší čas na oběd, a tak míříme z Dubnice nad Váhom přes Ilavu, Púchov do Nimnice, kde se zastavujeme na oblíbeném salaši na supr oběd a také nákup ovčích sýrů.

Z Nimnice jsme již zamířili zpět domů. Zvolili jsme trasu: Považská Bystrica, Bytča, Makov, Rožnov pod Radhoštěm, Hranice, Lipník n. B. Výlet se vydařil na jedničku, užili jsme si to po té nucené pauze v maximální míře, tak doufejme, že se bude dařit i nadále a budeme moct podniknout ještě nějaké výlety :-)

Odkaz na přibližnou trasu kudy jsme jeli (nejsou zahrnuty neplánované odbočky a zajížďky) - MAPA TRASY

Kompletní fotogalerie z výletu na Rajčeti.

Video z výletu: