Rozhledna Altlichtenwarth, zřícenina hradu Staatz - 15.9.2019

V neděli 15. září 2019 jsme podnikli další suprový výlet. Dnes jsme si to zamířili do Rakouska, kde jsme měli v plánu navštívit dva cíle - rozhlednu Altlichtenwarth a zříceninu hradu Staatz. Počasí nám vyšlo na jedničku, délka trasy cca 330km.

Z Lipníka nad Bečvou vyjíždíme směrem na Přerov, Kroměříž, Koryčany, Kyjov, Hodonín, Břeclav, Rakousko – Reintal, Altlichtenwarth – zde zastávka na parkovišti, odkud se půjdeme podívat na rozhlednu.

Je tady vybudované pietní místo padlým vojákům a zároveň je zde menší rozhlednička, odkud se naskytne poměrně dobrý výhled.

Rozhledna není nikterak vysoká, vstup je volný, nic se zde neplatí, nahoru se vystoupá po několika schodech, takže pohoda. Rozhodně můžeme toto místo doporučit navštívit, není to ani daleko od hranic.

Takže po prohlídce pietního místa a okolí pokračujeme k druhému cíli dnešního výletu, který se nachází také v Rakousku - Zřícenina hradu Staatz. Jedeme směrem na Poysdorf, stále nás provází nádherné počasí, jízdu si vyloženě užíváme :-). Náš skútr po příjezdu na místo parkujeme na odstavném místě, odkud to je asi 650m pěšky ke zřícenině.

Zřícenina hradu Staatz je volně přístupná, jsou to opravdu jen zbytky zdiva a hradeb, nicméně jsou zde krásné výhledy – panoramata na širé okolí, takže rozhodně stojí za to se zde zajít podívat.

No a po prohlídce zříceniny hradu Staatz je již čas na návrat domů. Jedeme zpět na Poysdorf, zde odbočíme na Valtice a pak přes Podivín, Velké Bílovice, Kyjov... domů. Výlet se vydařil na jedničku, provázelo nás celou dobu nádherné počasí, no co více si přát. Tak zas příště ahoj u dalších výletů :-).

Odkaz na mapu trasy na Mapy.cz

Délka trasy: cca 330 km

Kompletní fotogalerie z výletu na Rajčeti.

Video z výletu: