Jánošíkove diery - letní skútr dovolená - 28.7.2019

První den našeho pobytu na Oravě – v neděli 28. července 2019 jsme si naplánovali hned z kraje asi nejnáročnější výlet z celého týdne – Jánošíkové diery. Z Dolného Kubína, kde jsme byli ubytovaní, jsme to měli jen kousek, takže pojďte se s námi podívat na tento zajímavý přírodní útvar.

Z apartmánu Kubínská Hoľa, kde jsme byli ubytovaní, jsme to měli na Jánošíkové diery kousek, takže dneska žádná složitá trasa. Vyrážíme směrem na Párnica, Zázrivá a cíl dnešního výletu – parkoviště u hotelu Diery, kde jsme náš skútr i zaparkovali.

Z parkoviště se dáme po modré až po rozcestí Ostrvné, odsud odbočíme doleva po žluté trase na Nové Diery - jednosměrný chodník ve směru Ostrvné – Podžiar. Trasa není zatím moc náročná, je to takové zahřívací kolo před náročnějším výšlapem, který přišel později… Tento úsek měří necelého 2,5 km.

Po krátkém odpočinku a osvěžení u koliby Podžiar se vydáváme na náročnější úsek trasy. Od rozcestí Podžiar pokračujeme po modré jednosměrné trase po rozcestí – Pod Pálenicou. Je to poměrně náročný úsek, jsou zde řebříky, řetězy, místy i nic, čeho by se dalo zachytit. Museli jsme postupovat hodně opatrně, aby se nestal nějaký úraz.

Na rozcestí Pod Pálenicou jsme odbočili doprava po zelené na rozcestí Sedlo Vrchpodžiar, odsud po žluté trase zpět ke kolibě Podžiar a po modré trase zpět k parkovišti u hotelu Diery. Celá trasa měřila asi 4,5 km.

Po náročné tůře jsme si zajeli do nedaleké Jánošíkové koliby na oběd.

Dnešní první den na Oravě je za námi, vzali jsme to zhurta – hned z kraje jsme začali náročným výšlapem, ale stálo to za to. Podívejte se na video i fotogalerii, třeba vás toto místo zaujme a také se zde vypravíte. No a kam jsme zavítali další dny, to bude v dalších článcích.

Kompletní fotogalerie z výletu na Rajčeti.

Video z výletu: