Hrad Bítov, rozhledna Rumburak – 28.5.2017

Nádherné, slunečné počasí po celý den, na obloze ani mráčku, příjemné letní teploty, nádherná krajina, to vše nás čekalo na dalším suprovém výletě v neděli 28. května 2017. Navštívili jsme hrad Bítov, rozhlednu Rumburak a větrný mlýn. Najeto 466km.

Na dnešní den meteorologové předpovídali nádherné počasí bez jakýchkoli srážek, tak jsme si naplánovali celodenní výlet. Zamířili jsme na nejjižnější část Moravy. Cesta před námi dlouhá, tak jsme vyrazili brzo ráno. Cestou několik zastávek na osvěžení.

Hlavní cíl jsme měli hrad Bítov a rozhlednu Rumburak, u které jsme i zaparkovali.

Od rozhledny jsme si dali nejdříve výšlap k hradu Bítov, asi 1,1km. Cestou se naskytly nádherné výhledy, které stály za to zdokumentovat.

Po zakoupení vstupenky na hrad nešlo odolat sladkému pokušení, tak chvilka posezení u kávičky a zákusku v hradní cukrárně :-)

No a pak abychom trochu spálili nabrané kalorie, tak jsme se vydali na prohlídku hradu, tedy přesněji hlavně exteriérů, prohlídkový okruh interiéru jsme si nechali na příště.

Z hradu jsme se vrátili k rozhledně Rumburak, kde trochu dal zabrat výšlap až nahoru, nicméně přístup parádní, široké schodiště vede až nahoru. Z rozhledny se naskytne nádherný výhled.

Nastal čas se pomalu vracet k domovu, cesta ještě dlouhá. Vzali jsme to kolem Vranovské přehrady, obloukem až po nejjižnější silnici podél hranic s Rakouskem. Cestou jsme se stavili v Lesné, kde je pěkný větrný mlýn. Zde jsme si dali oběd.

No a pak posilněni jsme se vydali na cestu. Vzali jsme to na Znojmo a pak dolů úplně na jih, na Hevlín. Zde kratičká pauza na benzince a čeká nás premiéra – vůbec poprvé pojedeme přes Rakousko na skútru...

Pro jiné možná už fádní záležitost, pro nás to byl opravdu vzrušující zážitek a vychutnávali jsme si každý okamžik, každý metr silnice a krajiny v Rakousku.

Vzali jsme to nejkratší cestou přes Rakousko směrem na Mikulov. Silnice vesměs na podobné úrovni jako u nás, nic extra jsme tam nezaznamenali, snad jen že vesnice, kterými jsme projížděli, budily dojem jako po vymření či co, prostě liduprázdno, jako by tam nikdo nežil...

No Rakousko jsme zdárně projeli, těsně před hranicemi si nás vyhlídla rakouská policie, no byli jsme zvědaví, co bude. No nebylo nic. Jelikož jsme se ničeho nedopustili, spíše nás asi zastavili ze zvědavosti, když viděli naše vozítko :-D, domluvit se s nama nemohli, akorát nakoukli do dokladů od skútru a kdo ví, jestli to vůbec přelouskal :-D, tak pak už jen saluto a vyrazili jsme už k nám. Po přejetí čáry velká radost, že jsme opět doma :-)

Po krátké pauze v Mikulově jsme už upalovali domů. Čas neúprosně utíkal a i když je dlouho světlo, i tak jsme už přijeli domů za soumraku, nicméně nadšeni z krásného vydařeného výletu. Vyšlo nám vše nad očekávání, vesměs hezké cesty, tedy až na úseky hlavně v obcích, které mnohdy byly v havarijním stavu... Tak už se teď těšíme na další výlet, za týden v Rožnově na akci Po Valašsku na skútru. Třeba se tam s vámi potkáme. :-)

Kompletní fotogalerie z výletu na Rajčeti.