Hrad a zámek Potštejn - 22.9.2019

No a nakonec třetí, poslední den letošní podzimní dovolené – v neděli 22. září 2019 – jsme si vyrazili směrem na východní Čechy. Na dnešní výlet jsme si dali dva cíle – hrad Potštejn a zámek Potštejn. Délka trasy cca 318km.

Čekal nás další prosluněný den v řadě, i když po ránu už docela chladno, ale přes den krásné babí léto. Takže ráno vyrážíme směrem na Přerov, Olomouc, Mohelnice, Moravská Třebová, Ústí nad Orlicí, Potštejn. Jako první chceme navštívit hrad, takže skútr parkujeme co nejblíže hradu, u lesíka před zákazovou značkou. Odsud to máme kousek – pár set metrů pěšky, takže pohoda.

Hrad Potštejn je z části zrekonstruovaná zřícenina, nicméně nachází se zde i nějaké expozice. Prohlídka hradu je možná pouze s průvodcem, platí se vstupné 70Kč osoba. Po pravdě nás prohlídka s průvodcem moc nezaujala. Bylo to hrozně rychlé, jen odvykládat naučené fráze a přitom nebyl vůbec čas si hrad v klidu prohlédnout, natož něco nafotit nebo natočit. Teda něco jsme stihli, ale to jsme museli za skupinou vylože běhat s vyplazeným jazykem… :-(

Asi nejkrásnějším místem na hradě Potštejn je místnost, kde probíhají mimo jiné i svatební obřady. Vypadalo to fakt dost dobře, sál měli zrovna nazdobený na svatbu, takže bylo možné si udělat představu, jak takový obřad zde vypadá :-)

Po prohlídce hradu Potštejn se přesouváme na nedaleký zámek Potštejn. Zaparkovat lze na parkovišti přímo u zámku, takže pohoda. Časově nám to vychází suprově, stíháme i prohlídku zámku. Vstupné činí 130Kč/os. Naštěstí v ceně je i možnost focení i natáčení, čehož samozřejmě využíváme, takže v galerii a ve videu máte možnost nahlédnout do interiéru zámku.

Čas je neúprosný, a tak po prohlídce zámku a zámecké zahrady je čas na oběd a návrat domů. Když bylo tak pěkné počasí, využili jsme toho a trochu se ještě projeli. Takže z Potštejnu vyrážíme na Vamberk, Žamberk, Červená Voda, pak zastávka na oběd v restauraci Na Kocandě. No a odsud jsme pak již jeli domů. Počasí nám dnes vyšlo opět suprově, krásný výlet, na trasu se můžete podívat v odkazu níže. Tak zas příště ahoj a skútrům zdar :-).

Odkaz na mapu trasy na Mapy.cz

Délka trasy: cca 318 km

Kompletní fotogalerie z výletu na Rajčeti.

Video z výletu: