Dvoudenní výlet do Prahy na Motosalon 2017 – 4.-5.3.2017

O víkendu 4. a 5. března 2017 jsme podnikli letos první dvoudenní výlet. Zamířili jsme poprvé na skútru do Prahy, kde jsme navštívili Motosalon 2017. Na přespání jsme si našli pěkný penzion na okraji Prahy. Celkem najeto bezmála 556 km.

Ještě před nějakým týdnem s ohledem na poměrně tuhou zimu se zdálo téměř nereálné, že by se dalo vůbec na skútru podniknout výlet do Prahy. Původně jsme mysleli, že budeme muset jet vlakem, no nakonec nás meteorologové velice potěšili více než příznivou předpovědí na tento víkend, takže jsme neváhali ani chvilku, zamluvili si nocleh v penzionu u Prahy a vyrazili na dobrodružný předjarní výlet :-).

Jak je u nás většinou zvykem, manželka v sobotu po noční, takže po příjezdu z práce honem převlíknout do moto hader, nabalili jsme skútr nejnutnějším na dvoudenní pobyt a po ránu vyrážíme na cestu. Při odjezdu u nás v Lipníku bylo zataženo, teplotu ukazovalo nějakých +7°C, no nic moc, ale hlavně že nemrzlo. Zatažená obloha nás provázela až do Mohelnice, ale čím více na západ, tak se obloha začala projasňovat a konečně se začalo ukazovat předpovídané sluníčko. Zde se cestovalo lépe, čím dál více se oteplovalo. Cestou jsme měli naplánovaných několik zastávek na benzinkách, kde jsme se vždy ohřáli a pokračovali dál. Tady jsme zrovna stáli na benzince ONO – Církvice (kousek od Kutné Hory). Tady už bylo krásně teploučko, slunce hřálo, teplota krásně stoupala, cestu jsme si vyloženě užívali :-)

Po trase na okraji Prahy jsme měli zamluvené ubytování v penzionu Petra, takže jsme se zde cestou hned zastavili, ubytovali, odložili nepotřebné věci a pokračovali za svým hlavním cílem, směr výstaviště Praha Letňany. Ještě krátce k ubytování, musíme pochválit, vzhledem k poloze na okraji Prahy zde božský klid, krásně se tam v klidu dá vyspat. Je zde i menší restaurace, takže stravování také bez problémů, můžeme doporučit.

Přijeli jsme k výstavišti zcela bez problémů, navigace zavedla přesně k místu, kde se nacházelo parkoviště pro skútry / moto, které bylo zdarma. My jsme zde dorazili odpoledne, parkoviště bylo z velké části zaplněno, spousta skútrařů / motorkářů z blízkého nebo i vzdálenějšího okolí využilo krásného jarního počasí a přijeli na svých strojích stejně jako my. Možná pořadatel mohl uspořádat nějakou soutěž, kdo přijede na skútru / moto z největší dálky, možná jsme mohli mít slušnou šanci když ne na prvenství, tak určitě na předních příčkách :-)...

Po zaparkování našeho stroje a zhlédnutí části venkovního programu jsme se již vnořili do davu lidí a prohlídku výstavy. Vzhledem k naší náklonnosti ke skútrům nás zajímaly především vystavené skútry. Musíme ale konstatovat, že jsme byli docela zklamaní poměrně malou nabídkou skútrů, v převážné většině se zde prezentovaly motorky. Celkem logicky jako první jsme zavítali na stánek Piaggio. Tady jsme byli docela zklamaní po rozhovoru s jedním dealerem. U Piaggia došlo ke změně distributora pro ČR, už to nedělá Aspirit, ale Faber z Rakouska. Takže u Piaggia v této chvíli takové nejisté přešlapování na místě, nikdo pořádně neví, co bude dál, mají se teprve uzavírat nové smlouvy s dealery atd. Také nás dost zklamalo, že Piaggio přestalo vyrábět svou vlajkovou loď mezi maxiskútry – X10. Údajně se špatně prodával, tak to prostě zrušili a v této kategorii již nenabízejí žádný stroj. Takže na cestování zejména ve dvou od Piaggia se jeví jako nejvhodnější pouze MP3 500 LT, ovšem s cenovkou posunutou opět výše – bezmála 250.000Kč … :-(

U stánku Yamahy také nebylo vystavených moc skútrů. Nejvíce zaujala novinka X-Max 300. Dále tu byl k vidění nový T-Max a N-Max.

U stánku Kawasaki toho k vidění moc nebylo, tedy co se týče skútrů, pouze jediný model J, jinak jen samé motorky.

Ve stánku Suzuki byly vystaveny Burgmany v kubatuře 125, 400 a vlajková loď 650 ccm. Moc pěkné skútry, mít na to papíry, tak by stál jeden z nich v garáži...

Nejvíce nás zaujal stánek Hondy. Jednoznačně nejhezčí stroj Forza 125, moc pěkný skútr. Také se nám líbil SH 125. Zajímavý kousek Honda Integra, ovšem pro pohodlné cestování ve dvou se nám to moc nezamlouvalo, tedy hlavně co se týče pohodlí pro spolujezdce. Také nastupování není až tak pohodlné jako třeba na Forzu nebo MP3. Nicméně pěkná mašinka to je, o tom žádná.

  

Jak jsme již zmínili, nás nejvíce zaujímaly skútry, nicméně prohlédli jsme si i některé motorky. Po několika pokusech se na některé kousky vůbec vyšplhat jsme nějaké zkoušení na moto vzdali... :-D. Tak jsme alespoň pár zajímavých kousků odfotili.

Tento výlet se nám vydařil na jedničku, počasí vyšlo více než dobře, cesty byly také velmi dobré, no prostě užili jsme si to v maximální míře.

Kompletní fotogalerie z výletu na Rajčeti.